Ramen en deuren worden door jou in de winter wagenwijd opengezet terwijl iedereen om je heen het koud heeft en jij het niet meer uithoudt van de warmte. Je kan weinig hebben en raakt om het minste en geringste geïrriteerd.. we hebben het hier over de overgang. Naast deze meest bekende symptomen die overal sterk worden uitvergroot en waar vooral de nadruk op wordt gelegd kent de overgang nog vele andere symptomen zoals: slaapproblemen, hoofdpijn, spontaan urineverlies, hartkloppingen, obstipatie en gewrichtsklachten.. Of te wel het is één van de vervelende fases in het leven waar je doorheen moet.

Tijdens de overgang komt er een einde aan het vruchtbare leven van de vrouw. De eitjes, die haar gehele leven in haar eierstokken hebben gezeten, zijn bijna op en de hormonale balans van het lichaam verandert. Die verandering in de hormoonhuishouding zorgt voor hetgeen wat ‘de overgang’ wordt genoemd.

Vrouwen komen gemiddeld rond het 50e levensjaar in de overgang, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het kan zijn er uitschieters zijn zowel naar boven als naar beneden. Vooral bij dat laatste hoor je veel vrouwen die hier veel verdriet van hebben, zij zullen namelijk vervroegd afscheid moeten nemen van hun vruchtbaarheid terwijl zij misschien nog een hele grote kinderwens hebben.

De overgang valt helaas niet te vermijden, wel kunnen de symptomen verminderd worden.  Hieronder vind je enkele tips die daarbij goed van pas kunnen zijn:

  1. Let op je voeding; probeer het gebruik van koffie en alcohol te beperken en eet niet te kruidig.
  2. Een avondwandeling doet wonderen. Je ontspant en maakt je hoofd leeg waardoor ook de overgangsklachten naar de achtergrond verdwijnen en je heerlijk zult slapen.
  3. Praat erover; vertel aan je omgeving dat je last hebt van overgangsklachten. Dit zal al voor een stukje begrip zorgen waardoor mensen rekening met je kunnen houden.
  4. Koud washandje; leg een koud washandje in je nek om de opvliegers te verkoelen.
  5. Geen paniek; probeer rustig te blijven, wanneer je weer een opvlieger of een zweetaanval voelt opkomen, hoe rustiger je blijft hoe minder erg de aanval zal zijn.
  6. Draag laagjes; zorg dat je in laagjes gekleed bent. Zo kun je makkelijk iets aan- of uittrekken.
  7. Onverwachts ontspannen; laat altijd wat vrije tijd in je agenda, zodat je onverwachts een ontspanmomentje kan inlassen.
  8. Neem tijd voor jezelf!

Binnen de acupunctuur worden overgangsklachten in verband gebracht met een verminderde reproductie-energie, Jing. Deze energie vind je terug in de nieren en is te vergelijken met een batterij. De behandeling zal dan ook voornamelijk gericht zijn op het goed functioneren van deze energie. Daarnaast zal de hormoonhuishouding weer in balans worden gebracht. Niet te vergeten zijn natuurlijk de behandelingstechnieken die worden toegepast tegen de opvliegers en het nachtzweten, ook deze vind je terug tijdens de acupunctuurbehandelingen. Door deze behandelingstechnieken te combineren zullen de klachten verminderen en kom je makkelijker door de overgang heen.